Beyin hasarının bıraktığı etkileri kanıtlamaya yarayan bilişsel psikolojik testlerin uygulandığı programdır. Belirli kognitif alanların bozulmasından dolayı fonksiyonel değişiklikleri ölçmek için testler uygulanır. Nöropsikologlar beyin fonksiyonlarını değerlendirmek için bilimsel olarak onaylanan objektif testler kullanırlar. Nörolojik inceleme ve CT, MRI, EEG ve PET taramaları beynin yapısal, fiziksel ve metabolik durumuna bakarken, beyin fonksiyonunu değerlendirmek tek yolu ise nöropsikolojik incelemedir.
Nöropsikolojik testler basit motor performansından karışık düşünme ve problem çözmeye kadar mental işlemleri kapsamaktadır.
– Stroop Testi
Enterferansa (uygun olmayan cevap eğilimi) (bozucu etkiye) karşı koyabilmeye çok duyarlı bir testtir. Farklı renklerle yazılmış sözcüklerin renklerinin tanımlanması, renkleri ifade eden sözcüklerin farklı renklerle basıldığında hangi renkle basıldığının ayırt edilmesi ilkesine dayanır. Özellikle bu son aşamadaki yavaşlamanın bir yanıtın engellenmesinde başarısızlık ya da seçici dikkatte bozulma anlamı taşıdığı bildirilmektedir.
– Rey Sözel Öğrenme ve Bellek Testi
Amacı sözel öğrenmeyi ve belleği değerlendirmektir. Beş kez tekrarlanan sözcük listesinden deneğin ne kadar oranda sözcüğü kaydedebildiği ve verilen ikinci bir listenin ardından 20 dakikanın sonunda ne kadarını hatırlayabildiği değerlendirilir.
– Sayı Dizisi Testi
Sayıların ileriye ve geriye doğru sayıların sıralanması ile iki bölüm şeklinde uygulanır.
– İz Sürme Testi
Görsel-motor ve görsel-kavramsal olarak, yürütücü işlevlerin ölçümünde dikkat hızı, mental esnekliği, görsel tarama ve motor hızı ölçmek için kullanılır.
– Sayı Sembolleri Testi
1 ile 9 arası rastgele rakamlar bulunan boş karelerden oluşur. Üst sırada her rakamın eşleştirildiği bir anahtar sembol bulunur. Teste katılan kişiden boş kutuları üzerindeki rakama karşılık gelen sembol ile olabildiğince doğru olarak doldurması istenir.
– Kontrollü Kelime Çağrışım Testi
Bu test verilen bir harfle başlayan sözcüklerin öngörülen zaman içinde geri çağrılmasını değerlendirir. En sık F,A,S kelimeleri kullanılır, ülkemizde K,A,S kelimeleri kullanılır.
– İşitsel Üçlü Sessiz Harf Sıralaması Testi
Bu test yetişkinlerde kısa süreli belleği, bölünmüş dikkati ve bilgi işleme kapasitesini ölçer. İşleyen belleği değerlendiren bir testtir.
– Görsel Kopyalama Testi
Bu test 3 tane kart ve üzerlerindeki şekillerden oluşmaktadır. 3 karta da sırayla 10 saniye bakılır ve çizilmesi istenir. Her 3 karta da baktıktan sonra kartlar kapatılır. 20 dk sonra kişiden bu şekilleri tekrar çizebilmesi beklenir.
– Bir Saat Çiz Testi
Kişiden saat çizmesi, içine sayıları yerleştirmesi ve söylenen zamanı işaretlemesi istenir. Bu test konstrüksiyonel apraksi, anlama, planlama yeteneğini test eder.